top of page
Εικόνα συγγραφέαMr.Spience

Big Blank

Έγινε ενημέρωση: 4 Απρ



Στο πρώτο μου άρθρο σε αυτό το blog θα ήθελα να διατυπώσω μια θεωρία για το Σύμπαν. Κατά την προσωπική μου άποψη το Σύμπαν υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα. Θα μου πείτε πως η επιστήμη μιλά για το Big Bang και τη δημιουργία του σύμπαντος. Εγώ λοιπόν παραφράζω τον όρο και τον μετατρέπω σε Big Blank, εξ ού και το όνομα του σημειωματαρίου αυτού. Θεωρώ με απλούς συλλογισμούς που θα σας αναπτύξω λίαν συντόμως, πως το σύμπαν δεν γεννήθηκε ποτέ, αλλά υπάρχει από πάντα. Κάτι πολύ απλό και πολύ δυσνόητο (ίσως). Πού στηρίζομαι για να λέω τέτοια πράγματα και να υποβαθμίζω μια θεωρία που έκανε (και κάνει) μεγάλη προσπάθεια να στηριχτεί, και που προφανώς για να υπάρχει κάτι θα ξέρουν αυτοί που την σκέφτηκαν... Δεν πρόκειται να μπω σε περίπλοκους και ακατανόητους μαθηματικούς συλλογισμούς, αλλά σε απλή λογική και ίσως και σε λίγο φιλοσοφία. Ελπίζω να μην σας κουράσω.Η θεωρία βασίζεται στις εξής απλές σκέψεις:



1) Γνωρίζουμε από τα μαθηματικά του γυμνασίου τον όρο Σύνολα. Όπως είναι προφανές ένα μεγάλο σύνολο μπορεί να περιέχει μικρότερα σύνολα που αποκαλούνται υποσύνολα. Τα υποσύνολα έχουν κάποιες ιδιότητες του μεγάλου συνόλου, και μπορούν (φυσικά) να έχουν έως και όλες τις ιδιότητές του μεγάλου συνόλου, χωρίς όμως να έχουν κάποιες ιδιότητες που να μην τις έχει το μεγαλό σύνολο. Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού στο σύμπαν. Θα μου πείτε "είναι ανθρώπινη κατασκευή" και θα απαντήσω, "η ονοματολογία τους είναι ανθρώπινη κατασκευή, τα μαθηματικά υπάρχουν". Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ό,τι αν έχουμε μία ντομάτα και πάρουμε άλλη μια, θα έχουμε 2 ντομάτες. Τα μαθηματικά ορίζουν πως υπάρχει άπειρο πλήθος αριθμών. Ξεκινά από το μείον άπειρο, περνά το μηδέν και καταλήγει στο συν άπειρο. Τα μαθηματικά περιέχονται στο σύμπαν, είναι άπειρα, δεν έχουν συγκεκριμένη αρχή, ούτε τέλος, άρα λογικά το ίδιο συμβαίνει και στο σύνολο που τα περιέχει.


2) Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για Μεγάλη Έκρηξη σε κάποια χρονική στιγμή μηδέν, ούτε να προσεγγίσουμε το μηδέν. Μιλάμε πχ για 10-39 sec, δηλαδή 0,000000000000000000000000000000000000001 sec. Ένας αριθμός πολύ κοντά στο μηδέν, χωρίς όμως να είναι το μηδέν. Ακομά και αν πούμε πχ 10-100 sec, πάλι δεν θα είναι μηδέν. Αυτό, γιατί κανείς δεν μας απαγορεύει να αφαιρέσουμε και άλλα ψηφία ώστε να προσεγγίσουμε καλύτερα το χρόνο. Αν θεωρήσουμε το χρόνο σαν ένα ευθύγραμμο τμήμα όπως στο σχήμα 1, και τον κόψουμε σε 2 τμήματα, και πάρουμε το ένα τμήμα θα μπορούμε να το ξανακόψουμε ξανά και ξανά χωρίς ποτέ να ακουμπάμε το μηδέν, αλλά απλά να τήνουμε εκεί (θεωρία ορίων γ' λυκείου). Άρα το σύμπαν δεν είχε απτή χρονική αρχή.


3) Τι είναι η κοσμική ακτινοβολία? Είναι τα υπολείματα της ακτινοβολίας της μεγάλης έκρηξης που ανακλόνται στο σύμπαν. Άρα μεγάλη έκρηξη υπήρχε. ΟΚ. Δεν διαφωνώ. Αλλά ο χρόνος δεν ξεκινά τότε. Ο χρόνος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Κυλά με συγκεκριμένο τρόπο που όμως αντιλαμβάνεται διαφορετικά ανάλογα με τις εκάστωτε συνθήκες παρατήρησης. Αν δεν υπήρχε χρόνος πριν την μεγάλη έκρηξη τότε δεν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μετά, γιατί τότε θα έπρεπε να έχει μια αρχή που όμως δεν έχει (σύμφωνα με το -2-). Έτσι οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν υπήρχε πάντα, χωρίς κάποια αρχή, γιατί περιέχει το χρόνο που είναι κάτι που δεν του προσδιορίζεις αρχή. Τότε επανερχόμαστε "Τι είναι η κοσμική ακτινοβολία?" Είναι τα υπολείματα της ακτινοβολίας της μεγάλης έκρηξης που ανακλόνται στο σύμπαν, ΌΜΩΣ με μια διαφορά: της τελευταίας μεγάλης έκρηξης. Δηλαδή θεωρείστε το σύμπαν σαν ένα μπαλόνι που να φουσκώνει και να ξεφουσκώνει πάντα και για πάντα. Ή σαν μια κοσμική σούπα που υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και οι μπουρμπουλήθρες της, να έιναι τα αναδυώμενα από κάποιο big bang σύμπαντα.


4) Αν κοιτάξουμε τον ουρανό βλέπουμε παρελθόν. Αυτό συμβαίνει γιατί το φώς κάνει κάποιο χρόνο να φτάσει εδώ. Όταν βλέπουμε τον Ήλιο να ανατέλει, έχει ανατήλει 7-8 λεπτά πριν, απλά τόσο έκανε το φως του να μας φτάσει. Φανταστείτε πόσο κάνει να φτάσει από κάπου πιο μακρυά. Μέρες, μήνες ή και χρόνια. Πολλά χρόνια. Έτσι έχουμε βρει πως αν κοιτάξουμε στα βάθη του σύμπαντος με ένα ισχυρό τηλεσκόπιο θα δούμε 15 δις χρόνια περίπου πίσω (όσο δηλαδή είναι η ηλικία του σύμπαντος) και γιατί πολύ απλά τόσο έχει κάνει το φως να ταξιδέψει από εκεί ως εδώ. Όμως όπου και να κοιτάξουμε βλέπουμε τόσο πίσω. Δηλαδή γύρω από τη Γη υπάρχει μια σφαίρα σύμπαντος που φτάνει 15 δις έτη φωτός μακρυά. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως αυτό συμβαίνει γιατί η Γη βρίσκεται στο Κέντρο του Σύμπαντος. Αυτό εκτός από εγωιστικό θα ήταν και εσφαλμένο γιατί η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο, ο οποίος με τη σειρά του κινείται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας, ο οποίος κινείται μέσα στο σύμπαν, ενώ εμείς βλέπουμε πάντα 15 δις έτη φωτός μακρυά. Άρα λογικά σε κάθε σημείο του σύμπαντος θα πρέπει να βλέπουμε τόσο μακρυά (σχήμα 2). Άρα το σύμπαν δεν έχει 15 δις έτη φωτός ακτίνα (άρα και ηλικία), αλλά άπειρη άρα και άπειρη ηλικία, απλά δεν έχει φτάσει ακόμα το φως από πιο μακρυά γιατί θέλει άπειρο χρόνο. Σκεφτείτε το και πιο απλά: με ένα καλύτερο τηλεσκόπιο, με μεγαλύτερη απόδοση, θα δούμε πέρα από τα 15 δις έτη μακρυά... Δηλαδή κάποια στιγμή θα φτάσουμε να δούμε τη στιγμή της μεγάλης έκρηξης ή μήπως τι συναίβει πριν αυτής ή μήπως έξω από το σύμπαν;


Αυτοί οι 4 συλλογισμοί είναι οι πιο βασικοί που με κάνουν να πιστεύω στη θεωρία του αιώνιου και άπειρου Σύμπαντος (θεωρία του Big Blank όπως την λέω).


~ Σχήμα 1 ~


~ Σχήμα 2 ~

24 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Βαρύτητα

Άπειρο

Comentários


bottom of page