top of page
Εικόνα συγγραφέαMr.Spience

Κλιματική Αλλαγή: Υπαρκτή ή Ανύπαρκτη; Ανθρωπογενής ή Φυσική;

Έγινε ενημέρωση: 27 Αυγ

Πρώτο άρθρο για τη νέα (σχολική) σέζον και είπα να καταγράψω τις σκέψεις μου για ένα θέμα που αναφέρεται συχνά τα τελεύταία χρόνια: την "κλιματική αλλαγή". Ό,τι και αν γίνει φταίει αυτή. Πυρκαγίες; Η κλιματική αλλαγή με την πολύ ζέστη (όχι οι εμπρηστές που βάζουν τη φωτιά). Πλημμύρες; Η κλιματική αλλαγή με την πολύ βροχή (όχι η αποξήρανση λιμνών για ψηφοθηρικούς λόγους ή η αδειοδότηση-νομιμοποίηση μπαζομένων ποταμών και ρεμάτων ή τα ελειπή αρδευτικά έργα) Αέρας; Η κλιματική αλλαγή... Σεισμός; Πιθανόν το ίδιο...


Τι είναι τελικά η κλιματική αλλαγή και κατά πόσον είναι ανθρωπογενής; Σε αυτό το κείμενο θα προσπαθήσουμε να μελετήσουμε λίγο αυτά τα ζητήματα.


Ας ξεκινήσουμε με κάποια θερμοκρασιακά δεδομένα που έχουμε από την κλιματική ιστορία του πλανήτη μας. Θα τα παραθέσω από το σήμερα προς τα πίσω για να δούμε κάπως τους κλιματικούς κύκλους που παρατηρούνται. Όπως είναι αναμενόμενο αληθινές μετρήσεις θερμοκρασιών έχουμε τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια, ενώ για τις προηγούμενες περιόδους το υπολογίζουμε με άλλους έμμεσους τρόπους (πχ φορεσιές σε περιγραφές ή απεικονίσεις, γεωλογικά δεδομένα κλπ).


Καλοκαίρι γαρ, ας ξεκινήσουμε με τις υψηλές θερμοκρασίες και το viral post που δείχνει πως παρουσιάζονταν ο καιρός πριν μερικά χρόνια (αν έχω βρει καλά το 2016) και πως τώρα:



1. 21ος Αιώνας (2000 μ.Χ. - σήμερα)

  • Καύσωνας του 2003 στην Ευρώπη: Αυτός ο καύσωνας οδήγησε σε θανάτους δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένων, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Η θερμοκρασία έφτασε σε πρωτοφανή επίπεδα.

  • Καύσωνας του 2010 στη Ρωσία: Ένας από τους πιο ακραίους καύσωνες στη ρωσική ιστορία, που οδήγησε σε πυρκαγιές και σημαντικές απώλειες ανθρώπινων ζωών.

  • Καύσωνας του 2021 στη Βόρεια Αμερική: Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και τον Καναδά, με τον Καναδά να φτάνει τους 49,6°C στην πόλη Λύτον.

  • Καύσωνας του 2022 στην Ευρώπη: Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε στη Βρετανία με 40,3°C.

2. 20ος Αιώνας

  • Καύσωνας του 1936 στις ΗΠΑ: Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν έναν από τους πιο ακραίους καύσωνες, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 44°C.

  • Καύσωνας του 1980 στις ΗΠΑ: Ένας από τους χειρότερους καύσωνες του 20ου αιώνα με εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες και εκατοντάδες θανάτους.

3. Μικρή Παγετωνική Περίοδος (1300-1850 μ.Χ.)

Παρότι πρόκειται για μια ψυχρή περίοδο, υπήρχαν και εξαιρετικά θερμές καλοκαιρινές περίοδοι, οι οποίες δεν συγκρίνονται με τους σύγχρονους καύσωνες αλλά ήταν σημαντικές για την εποχή τους. Αυτή η περίοδος ήταν ψυχρή, με θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις σημερινές κατά περίπου 1°C.


4. Μεσαίωνας (500-1500 μ.Χ.)

  • Μεσαιωνική Θερμή Περίοδος (950-1250 μ.Χ.): Αυτή η περίοδος χαρακτηρίζεται από θερμότερο κλίμα από το σύγχρονο, με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική (πιθανώς μόνο μερικά δέκατα του βαθμού υψηλότερες από τις προ-βιομηχανικές θερμοκρασίες).

5. το 500 π.Χ.

Κλίμα της Κλασικής Περιόδου: Περίπου το 500 π.Χ., η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν πιθανότατα κοντά στις προ-βιομηχανικές τιμές, δηλαδή περίπου 13,5-14°C. Οι κλιματικές συνθήκες ήταν σχετικά σταθερές και ευνοϊκές για τον ανθρώπινο πολιτισμό.


6. Προϊστορικές Θερμές Περίοδοι

  • Ολόκαινος Θερμός Μέγιστος (περίπου 9000 - 5000 π.Χ.): Αυτή η περίοδος μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων χαρακτηρίστηκε από θερμότερο κλίμα και υψηλότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με το σημερινό.

  • Η Ακραία Θερμή Περίοδος του Πλειόκαινου (περίπου 3-5 εκατομμύρια χρόνια πριν): Μια από τις θερμότερες περιόδους της πρόσφατης γεωλογικής ιστορίας, με μέσες θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες από τις σημερινές.

  • Μέση Θερμοκρασία: Εκτιμάται ότι οι μέσες θερμοκρασίες ήταν περίπου 2-3°C υψηλότερες από τις σημερινές.

  • Σύγκριση με Σήμερα: Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία σήμερα είναι περίπου 14°C. Κατά το Πλειόκαινο, οι θερμοκρασίες μπορεί να ήταν γύρω στους 16-17°C.

  • Η Θερμή Περίοδος του Ηώκαινου (περίπου 56-34 εκατομμύρια χρόνια πριν): Η θερμότερη περίοδος του Κάινόζωου, με παγκόσμιες θερμοκρασίες που ήταν κατά 10-15°C υψηλότερες από σήμερα. Οι αιτίες για αυτή την υπερθέρμανση περιλαμβάνουν υψηλές συγκεντρώσεις CO2 στην ατμόσφαιρα, αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα και διαφορετικές γεωγραφικές συνθήκες, όπως η μετακίνηση των ηπείρων.

  • Μέση Θερμοκρασία: Οι θερμοκρασίες ήταν περίπου 10-15°C υψηλότερες από τις σημερινές.

  • Σύγκριση με Σήμερα: Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία κατά το Ηώκαινο μπορεί να ήταν γύρω στους 24-29°C.


7. Ακραίες Θερμές Περίοδοι στην Προκαίνου Ιστορία

  • Η Θερμή περίοδος του Κρητιδικού (145-66 εκατομμύρια χρόνια πριν): Στην αρχή του Κρητιδικού, η θερμοκρασία ήταν επίσης πολύ υψηλότερη από την τρέχουσα. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από την υψηλότερη συγκέντρωση CO2 λόγω έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας και της αποσύνθεσης των οργανοποιών αποθέσεων.


  • Η Θερμή Περίοδος του Ιουρασικού (περίπου 201-145 εκατομμύρια χρόνια πριν): Θερμές κλιματικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της εποχής των δεινοσαύρων.

  • Μέση Θερμοκρασία: Οι θερμοκρασίες ήταν περίπου 3-5°C υψηλότερες από τις σημερινές.

  • Σύγκριση με Σήμερα: Αυτό σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες κατά το Ιουρασικό μπορεί να ήταν γύρω στους 17-19°C.


  • Η Θερμή Περίοδος του Πέρμιο-Τριαδικού (περίπου 252 εκατομμύρια χρόνια πριν): Αυτή η περίοδος συνοδεύτηκε από την μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών στην ιστορία της Γης, πιθανώς λόγω ηφαιστειακής δραστηριότητας και κλιματικών αλλαγών.

  • Μέση Θερμοκρασία: Εκτιμάται ότι οι μέσες θερμοκρασίες ήταν περίπου 10°C υψηλότερες από τις σημερινές κατά την κορύφωση αυτής της περιόδου.

  • Σύγκριση με Σήμερα: Αυτό σημαίνει ότι οι θερμοκρασίες κατά το Πέρμιο-Τριαδικό μπορεί να ήταν γύρω στους 24°C.



Συνοπτικά μέση θερμοκρασία του πλανήτη:

  • Σήμερα: Περίπου 14°C.

  • Προ-βιομηχανικής Επανάστασης: 13,5-14°C

  • Πλειόκαινο: Περίπου 16-17°C.

  • Ηώκαινο: Περίπου 24-29°C.

  • Πέρμιο-Τριαδικό: Περίπου 24°C.

  • Ιουρασικό: Περίπου 17-19°C.

Αυτές οι εκτιμήσεις βασίζονται όπως είπαμε σε γεωλογικά και παλαιοντολογικά δεδομένα, όπως η σύσταση των ισοτόπων στο κέλυφος θαλάσσιων οργανισμών, τα απολιθώματα φυτών και ζώων, και άλλες γεωχημικές ενδείξεις που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τις κλιματικές συνθήκες του παρελθόντος.


Ας δούμε τώρα τι ακολουθούσε αυτές τις θερμές (και πολύ θερμότερες από την τωρινή που διανύουμε) περιόδους:


Μετά από πολλές από τις θερμές "εποχές" που αναφέρθηκαν, ακολούθησαν "παγετώδεις εποχές" ή "ψυχρές περίοδοι". Παρακάτω παρατίθενται οι πληροφορίες για τις κλιματικές μεταβολές:



1. Πλειόκαινο (περίπου 3-5 εκατομμύρια χρόνια πριν)

Μετά την θερμή περίοδο του Πλειοκαίνου, ακολούθησε μια σταδιακή ψύχρανση του κλίματος, η οποία οδήγησε στην έναρξη της Πλειστόκαινης εποχής (περίπου 2,58 εκατομμύρια χρόνια πριν). Κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου, υπήρξαν επαναλαμβανόμενοι κύκλοι παγετωδών και διαπαγετωδών περιόδων.


2. Ηώκαινο (περίπου 56-34 εκατομμύρια χρόνια πριν)

Μετά την κορύφωση της θερμής περιόδου του Ηωκαίνου, ακολούθησε μια σταδιακή ψύχρανση κατά τη διάρκεια του Ηωκαίνου-Ολιγοκαίνου μεταβάσεως, η οποία οδήγησε σε ψυχρότερες κλιματικές συνθήκες και τη δημιουργία των πρώτων μεγάλων παγετώνων στην Ανταρκτική κατά την Ολιγοκαίνου εποχή (περίπου 34 εκατομμύρια χρόνια πριν).


3. Ιουρασικό (περίπου 201-145 εκατομμύρια χρόνια πριν)

Η θερμή περίοδος του Ιουρασικού ακολουθήθηκε από μια ψύχρανση κατά την Κρητιδική περίοδο, αν και οι θερμοκρασίες παρέμειναν γενικά θερμές σε σύγκριση με τις σημερινές. Η επόμενη σημαντική ψυχρή περίοδος ακολούθησε αρκετά αργότερα, κατά την Πλειστόκαινη εποχή.


4. Πέρμιο-Τριαδικό (περίπου 252 εκατομμύρια χρόνια πριν)

Η θερμή περίοδος του Πέρμιο-Τριαδικού συνοδεύτηκε από μαζικές εξαφανίσεις ειδών και στη συνέχεια ακολούθησε μια περίοδος ανάκαμψης και σταθεροποίησης του κλίματος. Αν και δεν ακολούθησε άμεσα μια παγετώδης εποχή, η επόμενη σημαντική παγετώδης περίοδος σημειώθηκε κατά το Πλειστόκαινο.


Συνοψίζοντας, παρατηρούμε ότι οι κλιματικές μεταβολές που ακολούθησαν τις θερμές περιόδους ήταν συχνά περίπλοκες και επηρεάζονταν από πολλούς παράγοντες, όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι μεταβολές στη σύσταση της ατμόσφαιρας (που φυσικά τότε δεν γνωρίζουμε να υπήρχε είδος που να επηρέαζε με τις καύσεις του όπως κατηγορείται ο άνθρωπος) και οι γεωλογικές αλλαγές. Ωστόσο, γενικά, μετά από μεγάλες θερμές περιόδους, το κλίμα συχνά ψύχραινε και, σε κάποιες περιπτώσεις, οδηγούσε σε παγετώδεις εποχές.


Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι η περιόδος που διανύουμε μπορεί να είναι μια θερμή κλιματική φάση που θα ακολουθηθεί από μια παγετώδη εποχή;


Η σκέψη ότι το τρέχον θερμό κλίμα μπορεί να είναι μέρος ενός φυσικού κλιματικού κύκλου που θα ακολουθηθεί από μια ψυχρότερη περίοδο στο μακρινό μέλλον είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη:


Φυσικοί Κλιματικοί Κύκλοι

  1. Μακροπρόθεσμοι Κλιματικοί Κύκλοι: Η Γη έχει πράγματι βιώσει μακροπρόθεσμους κλιματικούς κύκλους που περιλαμβάνουν θερμές και ψυχρές περιόδους. Αυτοί οι κύκλοι καθορίζονται από διάφορους παράγοντες, όπως οι μεταβολές στην ηλιακή ακτινοβολία, η ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι αλλαγές στην τροχιά της Γης (κύκλοι του Milankovitch) και η μετατόπιση των ηπείρων και άλλα.

  2. Πλειστόκαινο Κλιματικοί Κύκλοι: Κατά το Πλειστόκαινο, οι κύκλοι παγετώνων και διαπαγετώνων (σχετικά θερμές περίοδοι) ήταν κυκλικοί και προκλήθηκαν κυρίως από τις αλλαγές στην τροχιά και την κλίση της Γης.



Ανθρωπογενείς Παράγοντες

  1. Αύξηση των Αερίων του Θερμοκηπίου: Η τρέχουσα θερμή περίοδος χαρακτηρίζεται από ραγδαία αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας (καύση ορυκτών καυσίμων, αποψίλωση δασών, βιομηχανική δραστηριότητα).

  2. Ταχύτητα Κλιματικής Αλλαγής: Η σημερινή αύξηση της θερμοκρασίας πιστεύουμε ότι συμβαίνει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι οι φυσικοί κλιματικοί κύκλοι του παρελθόντος, καθιστώντας δύσκολη την προσαρμογή των οικοσυστημάτων και των ανθρώπινων κοινωνιών.


Πιθανόν λοιπόν είναι να υπάρχει ένας συνδυασμός Φυσικών και Ανθρωπογενών Παραγόντων. Το τρέχον θερμό κλίμα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα φυσικών κλιματικών κύκλων, αλλά και της ανθρώπινης δραστηριότητας που έχει ενισχύσει το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στο πολύ μακρινό μέλλον, είναι πιθανό η Γη να βιώσει και πάλι ψυχρότερες περιόδους, αλλά η κλίμακα και η χρονική διάρκεια αυτών των αλλαγών εξαρτάται από την αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων.


Καλό θα ήταν κάπου εδώ να κάνουμε κάποιες συγκρίσεις μεταξύ των ανθρωπογενών ρύπων και των φυσικών ρύπων απο εκρήξεις ηφαιστείων για παράδειγμα.



Ηφαιστειακές Εκρήξεις

  1. Βραχυπρόθεσμες Επιπτώσεις: Οι μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις εκλύουν σημαντικές ποσότητες αερίων και σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, όπως διοξείδιο του θείου (SO2), το οποίο μπορεί να σχηματίσει αερολύματα θειικού οξέος. Αυτά τα αερολύματα αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, προκαλώντας ψύχρανση της επιφάνειας της Γης. Για παράδειγμα, η έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο το 1991 προκάλεσε παγκόσμια ψύχρανση κατά περίπου 0,5°C για αρκετά χρόνια.

  2. Μακροπρόθεσμες Επιπτώσεις: Σε γεωλογικές κλίμακες χρόνου, όπως κατά τη διάρκεια της Πέρμιο-Τριαδικής περιόδου, η παρατεταμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να εκλύσει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και να συμβάλει σε θερμές κλιματικές συνθήκες. Τέτοια γεγονότα μπορεί να διαρκέσουν εκατομμύρια χρόνια όμως.

Ανθρωπογενείς Εκπομπές

  1. Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2): Από την Βιομηχανική Επανάσταση, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και η βιομηχανική δραστηριότητα, έχουν εκλύσει τεράστιες ποσότητες CO2 στην ατμόσφαιρα. Η συγκέντρωση CO2 έχει αυξηθεί από περίπου 280 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) πριν τη βιομηχανική επανάσταση σε πάνω από 410 ppm σήμερα.

  2. Ρυθμός Εκπομπών: Ο ρυθμός εκπομπών CO2 από ανθρώπινες δραστηριότητες είναι πολύ υψηλός σε σύγκριση με τους φυσικούς ρυθμούς αλλαγής. Για παράδειγμα, η ετήσια εκπομπή CO2 από ανθρώπινες δραστηριότητες είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από τις εκπομπές των ηφαιστείων σε ένα μέσο έτος.


Οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να έχουν σημαντικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά συνήθως είναι βραχυπρόθεσμες ψύχρανσης (λόγω των αερολυμάτων) και μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες θερμάνσεις μόνο σε γεωλογικές κλίμακες χρόνου. Οι ανθρωπογενείς εκπομπές CO2 έχουν άμεση και συνεχή επίδραση στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη για όσο πραγματοποιούνται. Η μαζική καύση ορυκτών καυσίμων τις τελευταίες δεκαετίες έχει αυξήσει σημαντικά τη συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου, οδηγώντας σε μια γρήγορη και συνεχή θέρμανση του κλίματος.


Το βασικό ζήτημα με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή δεν είναι μόνο οι απόλυτες τιμές των θερμοκρασιών, αλλά η ταχύτητα με την οποία οι θερμοκρασίες αυξάνονται. Οι αλλαγές που παρατηρούμε σήμερα συμβαίνουν σε δεκαετίες και όχι σε εκατοντάδες, χιλιάδες ή εκατομμύρια χρόνια. Αν συνεχίσουμε χωρίς μείωση των εκπομπών, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2-4°C μέχρι το τέλος του αιώνα.


Θα μπορούσε να πει κανείς από την άλλη ότι στο παρελθόν αν έπιανε φωτιά ένα δάσος, δεν υπήρχε η δυνατότητα να το σβήσει κάποιος, οπότε άνετα θα καιγόταν μια ασύλληπτη έκταση ίσως ακόμα και μεγέθους χώρας ή ηπείρου, μέχρι να σβήσει μόνη της η φωτιά από φυσικά αίτια. Κάτι τέτοιο δεν αντισταθμίζεται με την τωρινή καύση καυσίμων;


Οι επιπτώσεις αυτών των πυρκαγιών και οι επιπτώσεις των σημερινών ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου διαφέρουν σημαντικά ως προς την κλίμακα, τη συχνότητα και τη διάρκεια της επιρροής τους στο κλίμα.


Φυσικές Πυρκαγιές και Κλιματική Επίδραση

  1. Βραχυπρόθεσμες Επιπτώσεις: Οι φυσικές πυρκαγιές απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες CO2, μεθανίου και άλλων αερίων στην ατμόσφαιρα. Αυτές οι εκπομπές μπορούν να επηρεάσουν προσωρινά το κλίμα, αυξάνοντας τις θερμοκρασίες και αλλάζοντας τη σύνθεση της ατμόσφαιρας.

  2. Ανακύκλωση Άνθρακα: Τα δάση που καίγονται μπορούν να απορροφήσουν το CO2 καθώς αναγεννώνται, μειώνοντας έτσι τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των πυρκαγιών στην ατμόσφαιρα. Στο παρελθόν αναγεννουνταν φυσικά, πλέον τα αποψηλώνουμε, τα καίμε και δεν τα αφήνουμε να αναγεννηθούν.

  3. Φυσικός Ρυθμός Εκπομπών: Αν και μεγάλες φυσικές πυρκαγιές μπορούν να έχουν σημαντικό τοπικό αντίκτυπο, σε πλανητική κλίμακα, οι φυσικές εκπομπές CO2 από πυρκαγιές είναι μέρος του φυσικού κύκλου άνθρακα.


Ανθρωπογενείς Εκπομπές και Κλιματική Επίδραση

  1. Συνεχείς Εκπομπές: Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η καύση ορυκτών καυσίμων και η αποψίλωση των δασών, εκπέμπουν CO2 συνεχώς και σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό διαταράσσει τον φυσικό κύκλο άνθρακα, οδηγώντας σε αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου.

  2. Σωρευτικός Αντίκτυπος: Οι ανθρωπογενείς εκπομπές έχουν σωρευτικό αντίκτυπο, αυξάνοντας τη συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα σε μακροχρόνια βάση.

  3. Βιομηχανική Κλίμακα: Η ποσότητα του CO2 που εκλύεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες υπερβαίνει κατά πολύ τις εκπομπές από φυσικές τοπικές πυρκαγιές. Για παράδειγμα, η ετήσια παγκόσμια εκπομπή CO2 από την καύση ορυκτών καυσίμων και τη βιομηχανική δραστηριότητα ανέρχεται σε δισεκατομμύρια τόνους.

Το βασικό πρόβλημα είναι όμως ότι οι καύσεις του ανθρώπου συμβαίνουν σχεδόν παντού που υπάρχει στεριά.


Ας δούμε τώρα γενικά παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα ενός πλανήτη:


Ηλιακή Ακτινοβολία και Γαλαξιακές Επιρροές

  1. Ηλιακή Ακτινοβολία: Η ηλιακή ακτινοβολία όντως μεταβάλλεται με φυσικούς κύκλους, όπως ο 11ετής κύκλος των ηλιακών κηλίδων και οι μακροπρόθεσμες μεταβολές στην ηλιακή δραστηριότητα. Οι μεταβολές στην ηλιακή δραστηριότητα, όπως οι κύκλοι των ηλιακών κηλίδων, μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα σε δεκαετίες ή αιώνες. Ωστόσο, οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις της θερμοκρασίας δεν μπορούν να αποδοθούν στις μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας.

  2. Θέση στο Γαλαξία: Το ηλιακό σύστημα κινείται μέσα στο γαλαξία και περνάει από περιοχές με διαφορετική πυκνότητα αστεριών και διαστρικού μέσου. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν το κλίμα σε γεωλογικές χρονικές κλίμακες εκατομμυρίων ετών, αλλά δεν εξηγούν τις γρήγορες κλιματικές αλλαγές που παρατηρούμε στις τελευταίες δεκαετίες.

  3. Κοσμική Ακτινοβολία: Η κοσμική ακτινοβολία μπορεί να επηρεάσει τον σχηματισμό νεφών και, κατ' επέκταση, το κλίμα. Όμως, η επίδραση αυτή είναι μικρή σε σύγκριση με τις επιδράσεις των αερίων του θερμοκηπίου.


Φυσικές Κλιματικές Μεταβολές

  1. Φυσικοί Κλιματικοί Κύκλοι: Η Γη έχει περάσει από πολλές φυσικές κλιματικές μεταβολές στο παρελθόν, όπως οι κύκλοι των παγετωνικών και μεσοπαγετωνικών περιόδων που διαρκούν δεκάδες χιλιάδες χρόνια, που είδαμε πριν.

  2. Ηφαιστειακή Δραστηριότητα: Μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις μπορούν να επηρεάσουν το κλίμα βραχυπρόθεσμα, προκαλώντας ψύχρανση λόγω των αερολυμάτων που εκπέμπουν. Σε γεωλογικές κλίμακες, η παρατεταμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την συγκέντρωση CO2 και να προκαλέσει θέρμανση.

  3. Γεωλογικές Διεργασίες: Η μετακίνηση των ηπείρων επηρεάζει τα θαλάσσια ρεύματα και τις καιρικές συνθήκες. Στην αρχή της Κρητιδικής και της πρώιμης Τριαδικής εποχής, οι ήπειροι ήταν σε πολύ διαφορετικές θέσεις σε σχέση με σήμερα, επηρεάζοντας την κλιματική ισορροπία καθώς ύπήρχε διαφορά στην κατανομή στεριάς-θάλασσας.

  4. Αστρονομικοί Κύκλοι (Κύκλοι του Milankovitch): Οι κύκλοι του Milankovitch υποδεικνύουν ότι θα έπρεπε να πλησιάζουμε σε μια νέα εποχή παγετώνων μέσα στις επόμενες δεκάδες χιλιάδες χρόνια, δεδομένου ότι ο τελευταίος παγετώνας έληξε περίπου 11.700 χρόνια πριν. Ωστόσο, αυτή η φυσική τάση έχει πιθανώς καθυστερήσει λόγω ανθρωπογενών παραγόντων.

  • Εκκεντρότητα: Αλλαγές στο σχήμα της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο.

  • Κλίση Άξονα: Αλλαγές στην κλίση του άξονα της Γης.

  • Προκαθορισμός (Precession): Αλλαγές στην κατεύθυνση του άξονα περιστροφής της Γης. 5. Θαλάσσια Ρεύματα: Αλλαγές στη ροή των θαλάσσιων ρευμάτων μπορούν να επηρεάσουν την κατανομή της θερμότητας στον πλανήτη, προκαλώντας ψύξη ή θέρμανση. 6. Τεκτονικές Κινήσεις: Οι κινήσεις των ηπείρων μπορούν να αλλάξουν την κατανομή των ωκεανών και των ηπειρωτικών μαζών, επηρεάζοντας τα θαλάσσια ρεύματα και το κλίμα. 7. Ατμοσφαιρική Σύνθεση: Αλλαγές στη συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την παγκόσμια θερμοκρασία.


Οι πρόσφατες αλλαγές στο κλίμα ενδέχεται λοιπόν να είναι μέρος ενός μεγαλύτερου, φυσικού κύκλου. Η Γη περνάει μέσα από περιόδους φυσικής θερμότητας και ψύχους που σχετίζονται με τα προαναφερθέντα.


Εννοείται, η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει σίγουρα επηρεάσει το περιβάλλον, αλλά είναι χρήσιμο να δούμε αυτήν την επίδραση στο πλαίσιο ενός φυσικού καμβά αλλαγών. Οι φυσικοί μηχανισμοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στο κλίμα. Ο πλανήτητης μας είναι γεμάτος με πολύπλοκα φυσικά συστήματα που αλληλεπιδρούν με τρόπους που δεν μπορούμε πάντα να κατανοήσουμε πλήρως.


Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να υποτιμήσω την ευθύνη μας ως ανθρώπους. Αλλά αξίζει να θυμόμαστε ότι ο πλανήτης μας έχει μια μακρά ιστορία φυσικών αλλαγών και η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι μόνο ένα μέρος αυτού του πολύπλοκου παζλ. Ο συνδυασμός φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων μπορεί να μας δώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.


Ας κρατήσουμε ανοιχτό το μυαλό μας και ας εξετάσουμε όλα τα πιθανά αίτια, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων μας. Ευχαριστώ που με διαβάσατε και ελπίζω αυτή η τοποθέτηση να σας έδωσε κάποια νέα προοπτική!

13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page