Δεύτερο σενάριο ημέρας της κρίσης, και σε αυτή την περίπτωση πτώση ενός αστεροειδούς μεγέθους Μανχάταν, αυτή τη φορά στη Γηραιά Ήπειρο και συγκεκριμένα στις Άλπεις... Για να δούμε εδώ πως θα πάει η φασούλα...
Ένα σενάριο πτώσης αστεροειδούς μεγέθους Μανχάταν στις Άλπεις θα ήταν εξαιρετικά καταστροφικό και θα περιλάμβανε σειρά από γεωφυσικά και κλιματικά φαινόμενα, όπως αντιλαμβάνεται κανείς.
Η κινητική ενέργεια ενός αστεροειδούς κατά την πρόσκρουση εξαρτάται από τη μάζα του και την ταχύτητα με την οποία συγκρούεται. Ας υποθέσουμε ότι ο αστεροειδής αποτελείται από βραχώδες υλικό (μέση πυκνότητα 3.000 kg/m³) και η ταχύτητα πρόσκρουσης είναι 20 km/s, μια τυπική ταχύτητα για τέτοιες συγκρούσεις. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 90.000 Gigatons TNT, δηλαδή 4.500 φορές την ενέργεια της έκρηξης του Κρατήρα Τσικσουλούμπ, του αστεροειδούς που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.
Δημιουργία κρατήρα:
Ο κρατήρας που θα προκληθεί από μια τέτοια πρόσκρουση εκτιμάται ότι θα είχε διάμετρο 100-200 km και βάθος πάνω από 10 km. Μια τέτοια πρόσκρουση θα αναδιαμόρφωνε εντελώς την περιοχή των Άλπεων, δημιουργώντας ένα τεράστιο γεωλογικό γεγονός.
Η περιοχή γύρω από τις Άλπεις θα μετατραπεί σε καμμένη γη, με τεράστιες εκρήξεις να σπρώχνουν τόνους υλικού στην ατμόσφαιρα. Θερμοκρασίες που φτάνουν χιλιάδες βαθμούς Κελσίου, ικανές να λειώσουν βράχους και να εξατμίσουν κάθε ζωντανό οργανισμό. Το ωστικό κύμα από την πρόσκρουση θα διαδοθεί με υπερηχητική ταχύτητα, καταστρέφοντας τα πάντα σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων. Κάθε δομή ή βουνό στις Άλπεις θα καταρρεύσει.
Τοπικές συνέπειες:
Οι Άλπεις θα καταστρέφονταν εντελώς στην άμεση περιοχή της πρόσκρουσης. Κάθε ζωή, πόλεις και οικοσυστήματα θα εξαλειφθούν σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Η πρόσκρουση θα δημιουργούσε έναν τεράστιο σεισμό μεγέθους άνω των 11-12 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ. Οι σεισμικές δονήσεις θα γίνουν αισθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν, με πιθανές δευτερεύουσες ρήξεις να προκαλούν επιπλέον καταστροφές. Θα προκαλέσουν τεράστιες ζημιές στις γύρω χώρες, με χιλιάδες κτίρια να καταρρέουν.
Κύματα καυτής αερολίθου (φαινόμενο που ονομάζεται αερόλυμα) θα προκαλούσαν πυρκαγιές σε τεράστιες εκτάσεις. Ο αστεροειδής θα προκαλούσε τεράστια εκπομπή θερμικής ακτινοβολίας, πυρκαγιές θα ξεσπάσουν σε όλη την Ευρώπη, με μεγάλες δασικές περιοχές να καταστρέφονται. Ακόμη και περιοχές όπως η Γερμανία και η Γαλλία θα έρθουν αντιμέτωπες με τεράστια πύρινα κύματα που θα κάψουν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Κλιματικές συνέπειες:
Η σκόνη και τα συντρίμμια που θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν πυρηνικό χειμώνα, μειώνοντας τη θερμοκρασία του πλανήτη κατά πολλούς βαθμούς για χρόνια, καθώς θα μειώνει την ηλιακή ακτινοβολία που φτάνει στη Γη. Αυτό θα προκαλέσει μείωση της θερμοκρασίας κατά 5-10°C, ανάλογα με την ένταση των αερίων και της σκόνης, αλλά και καταστροφή των καλλιεργειών σε ολόκληρο τον κόσμο, οδηγώντας σε μαζική έλλειψη τροφίμων και ανθρωπιστικές κρίσεις.
Οι αλλαγές στο κλίμα θα ήταν παρόμοιες με αυτές που θεωρούνται ότι προκάλεσαν την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, δηλαδή μαζική εξαφάνιση ζώων και φυτών. Μαζί και του ανθρώπου πιθανόν... Τα οικοσυστήματα σε μεγάλες περιοχές θα καταρρεύσουν.
Τσουνάμι:
Αν η πρόσκρουση επηρεάσει κάποιο μεγάλο υδάτινο σώμα κοντά στην περιοχή (π.χ. Αδριατική Θάλασσα ή Μεσόγειος), θα προκληθούν τσουνάμι ύψους 100-300 μέτρων, που θα πλήξουν τις παράκτιες περιοχές της Ιταλίας, της Γαλλίας και των Βαλκανίων, καταστρέφοντας παράκτιες πόλεις.
Παγκόσμιες συνέπειες:
Οι μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης θα πληγούν από άμεσα καταστροφικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές και σεισμοί. Οι παγκόσμιες αλυσίδες τροφοδοσίας θα διακοπούν, η οικονομία θα καταρρεύσει, και οι ανθρώπινες κοινωνίες θα βρεθούν σε χαοτική κατάσταση.
Η καταστροφή θα ήταν τόσο εκτεταμένη που οι επιπτώσεις θα γίνονταν αισθητές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οικοσυστήματα θα καταρρεύσουν, ο άνθρωπος (όσοι επιβιώσουν) θα μπορούσε να εισέλθει σε νέα εποχή επιβίωσης, με έλλειψη τροφίμων και αλλαγές στους πόρους.
Comments